Up-and-comer: Mit netværk realiserede min drøm


Up-and-comer er vores projekt, hvor vi sætter fokus på iværksættere og hvad de har opnået. Up-and-comer iværksættere får lov til at dele deres historie, successer og fiaskoer, for at hjælpe andre ikke begå samme fejl, men også hjælpe andre videre igennem deres erfaringer. Er du interesseret I at dele din historie? Skriv til os på jonathan@jaalumni.dk


Daniel Johannesen fra neutrons.dk fortæller:

Man er sin egen chef og kan holde fri når man vil. Rejser er en del af dagligdagen, og man lever i sus og dus. Der er stor mulighed for at tjene en masse penge, og det tager kun et par år før disse penge fosser ind på kontoen. Der er ingen risiko, det er jo bare at gøre det. Jeg tænkte at iværksætteri var det fedeste og nemmeste job i verden. Så naiv var jeg for mindre end et år siden.

I dag er realiteten en anden, og øjnene er for alvor åbnet for den virkelighed, som møder iværksættere. Det er stadig verdens fedeste job, men det nemme i det er ligesom væk, efter jeg har prøvet det på egen krop.

Drømmen er den man lever på
Jeg hedder Daniel Johannesen, er 16 år gammel og går i 9. klasse. Jeg lancerede i December 2014 webshoppen neutrons.dk, mit første iværksætterprojekt, sammen med to mere erfarne partnere.

Denne webshop blev kulminationen på flere års drømmeri om netop denne branche. Jeg havde igennem længere tid fulgt med på diverse facebooksider om iværksætteri, læst bøger om Steve Jobs og Martin Thorborg og på den måde blev der stille og roligt opbygget en stærk drøm inde i mig om, at det en dag var mig der skulle bygge noget stort og revolutionerende op.

For at tage drømmen til næste step sendte jeg i starten af 9. klasse ansøgninger til de allermest succesfulde iværksættere i Danmark for at komme i praktik hos dem. Jeg ville ikke nøjes med at lære fra de næstbedste var min holdning. Desværre gik det ret hurtigt op for mig, at etablerede iværksættere har rigtig travlt og derfor ikke den største overskud til unge som mig. Men det slog mig ikke ud. Jeg fortsatte med at lære og finde inspiration rundt omkring på nettet.

Men ofte følger der en gode ting med en skuffelse, og det gjorde der også i mit tilfælde. En af mine kammerater og nuværende partner i Neutrons, Alexander Jensen, tilbød mig at komme med ind i et nyt projekt han ville starte op. Det projekt var Neutrons, og jeg var ikke et sekund i tvivl om, at det var det helt rigtige at gøre, og på den måde var min iværksætterkarriere for alvor startet.

Udfordringer følger med livet som Iværksætter
Forud for lanceringen af mit første iværksætterprojekt, fik jeg virkelig et chok over alle de opgaver og ting der skulle ordnes. Etablering af webshops, underskrivning af diverse papirer, en lang forretningsplan og mange tanker om hvordan vi skulle angribe markedet bedst. Det var vildt spændende og lærerigt, men nemt og ligetil, det var det ikke.

Men da vi først kom i gang og lanceringen var overstået var det bare en fantastisk følelse at kunne kalde sig iværksætter og se sit eget projekt vokse dag for dag. Arbejde, uden jeg vil kalde det arbejde, var der nok af, og jeg elskede det bare fra starten. Det gik stille og roligt fremad og vi var i dialog med forskellige detailforretninger. Det var interessant og en spændende proces.

Jeg vidste på forhånd ikke specielt meget om e-handel, men kunne byde ind med gejst og hårdt arbejde. Jeg fik hurtigt ansvaret for distribution, kundekontakt og markedsføring, og har siden da bare prøvet mig ad med det der faldt mig ind. Så kunne man lære af det og tage det med sig videre. Det var min måde at angribe det på. Og en god måde fandt jeg senere ud af.

I dag, 6 måneder efter lanceringen, er jeg stadig vildt glad for det, men det er for alvor gået op for mig hvilke problemer man kan møde, og hvor svært det kan være at drive forretning. Vi har oplevet det ene problem efter det andet med vores amerikanske leverandør, og det har haft et par mindre glade kunder til følge, da vi ikke kunne levere det lovede. Første gang blev vores pakke væk i posten ovre i USA og det tog næsten 2 måneder før den blev fundet igen. Noget vi ikke kunne gøre så meget ved herhjemme i Danmark. Anden gang vi skulle bestille produkter hjem, blev vi bedt om at importørregistrere os før vi kunne få produkterne helt hjem. Desværre viste det sig, at det tog over 3 uger, og da Post Danmark, som havde pakken liggende, kun må holde på pakker i ti dage før de sendes tilbage, blev vores pakke sendt tilbage til USA. Helt uden varsel.

Pludselig stod vi igen uden produkter at sende til vores nu utilfredse kunder, og der var mange muligheder op at vende. Skulle vi bare lukke det og sige det var det? Heldigvis valgte vi at fortsætte, og tilbød alle vores ventende kunder at få tilbagebetalt deres penge. Noget som var en nødvendighed.

Og neutrons.dk? Det lever i dag i bedste velgående med en større og større interesse. Det er det som startede min iværksætter karriere, og har ført mig til mange andre spændende ting.

5 gode råd jeg har lært
Det har altså været én lang rutsjebane med op og nedture, men jeg har i dag formået at gøre drømmen til virkelighed.

På falderebet har jeg lige samlet 5 gode råd, som jeg ville ønske jeg havde vidst på forhånd. Det havde nok sparet os for et par tusind kroner og et par sure kunder…

  • Hvis du skal sælge til detailforretninger vil jeg anbefale dig at have en ældre en med i projektet, som kan varetage den del. Ofte bliver man ikke taget seriøst hvis man er omkring de 16 år, og det kan være svært at sælge sig igennem.
  • Hvis du er helt ny i gamet vil jeg anbefale dig at alliere dig med andre, som har været iværksættere gennem et stykke tid. Jeg havde aldrig selv fået det op at køre hvis ikke jeg havde haft de andre. Jeg tvivler på at jeg overhovedet var startet nu, hvis det ikke var for det tilbud jeg fik for et halvt år siden.
  • Sørg for at skabe dig et netværk. Jeg har på ganske kort tid skabt mig et netværk, som jeg trækker på når jeg lige har spørgsmål og omvendt gør de med mig. Det er virkelig fedt at være en del af denne iværksætterkultur der lige nu er her i Danmark.
  • For guds skyld, lad være med at love dine kunder noget som du måske ikke kan overholde. Det er vores vigtigste lære efter opstart problemerne. Hellere sig at de kommer på et senere tidspunkt, end en præcis dato. Der kan altid ske noget pludseligt, også er det virkelig ikke godt hvis du har lovet noget. Og hvis der sker problemer, så sørg for at orientere dine kunder om det før de henvender sig til dig. Kunderne værdsætter at du er ærlig overfor dem.
  • Vær opsøgende omkring alt der kunne have interesse. Folk vil ofte gerne hjælpe, og det har været guld værd for mig som ny i gamet. Jeg havde som sagt ingen erfaring med online markedsføring, men har bare snakket og skrevet til en masse eksperter. Det har hjulpet mig rigtig meget.

Kommentarer

Kommentarer