
Up-and-comer er vores projekt, hvor vi sætter fokus på iværksættere og hvad de har opnået. Up-and-comer iværksættere får lov til at dele deres historie, successer og fiaskoer, for at hjælpe andre ikke begå samme fejl, men også hjælpe andre videre igennem deres erfaringer. Er du interesseret I at dele din historie? Skriv til os på jonathan@jaalumni.dk
Vibbe Nygaard fra AGURK fortæller:
Hej!
Jeg er halvdelen af designvirksomheden AGURK. Min drøm om at blive selvstændig designer startede allerede for mange år siden, da jeg sad på mit børneværelse og designede alverdens kjoler til min Barbie.
Jeg pakkede derfor kufferten, og tog fra de øde markeder i Nordjylland til Falster for at gennemføre 10. klasse og fik design som mit linjefag. Handelsskolen blev efterfølgende gennemført med retningen ”Iværksætteri” også var jeg klar til drømme uddannelsen.
Eventyret startede for alvor, da jeg møder Camilla Kuus på TEKO i Herning. Vi gik i klasse sammen de første to år på Designteknolog uddannelsen på TEKO og kom begge på ind Bachelor uddannelsen i Århus. Det var her vi fik ideen til AGURK! Igennem de første par år i Herning lærte vi hinanden at kende.
Vi fandt hurtigt ud af, at vi begge havde et kæmpe iværksætter hjerte, samtidig med, at vi personligt og fagligt kompenserede hinanden. AGURK voksede igennem vores bachelor, hvor også de første par kollektioner blev udviklet og hele vores visuelle identitet blev bygget op.
For at sige mere om AGURK, så er det en kreativ designvirksomhed, der med en innovativ og bæredygtig profil designer feminint streetwear til storby kvinden. AGURK er nede på jorden, humoristisk og dansk. Vi værner om danske værdier og har en gennemsigtighed i vores designproces. Her inviterer vi omverden med ind i vores AGURK univers for at fortælle og vise historien bag udviklingen af en kollektion.
Vi blev begge færdigudannet i december 2014, og vi har siden da arbejdet fuldtid på projektet. Indtil nu, har vi mødt rigtig mange udfordringer. Det er dog en blanding af et marked med mange konkurrenter og økonomiske spektrum, som fylder mest. Det har været svært for os at finde forhandlere til AGURK, netop fordi, en del forhandlere tager ikke nye designere ind og andre vil gerne se flere kollektioner, før de selv tager chancen. Det handler jo om, at tøjet skal sælge i sidste ende.
Økonomien er en anden stor udfordring. Vi kommer som nævnt begge direkte fra uddannelse og vores personlige opsparingen blev hurtigt brugt til udvikling af salgsprøver. De økonomiske udfordringer har fået os til at tænke nye veje i forhold til finansiering af vores projekt.
Her har vi valgt at benytte os af crowdfunding. Crowdfunding betyder, at vi via. netværk og andre interesserede rejser penge til den første kollektion. Vi har igennem sitet Kickstarter.com udarbejdet en kampagne. Her kan man få fingrene i en AGURK style før alle andre, samtidig med, at man donerer penge til realisering af den første produktion. Målet er 50.000 kr. og kampagnen løber over 30 dage. Der er dog en hage ved denne indsamling – for hvis vi når op på de 50.000 kr. eller derover, får vi alle pengene, men hvis ikke, at vi når det, får vi ikke en krone.
I forbindelse med opstarten af AGURK har vi flere gange fået at vide af venner og bekendte: ”It’s not about what you know, it’s about who you know”. Og det er et udtryk, vi kan tilstøde os til. I modebranchen er netværk ALT. Det er netværket, der kan hjælpe dig og vise dig vejen frem. Det er især vigtigt med et godt netværk, når man udarbejder en crowdfunding kampagne. Man skal huske, at det kan være, de kontakter, du laver på din vej, der i sidste ende kan bliver guld værd.