TEXTA – sådan får du studie og virksomhed til at hænge sammen 


I disse år springer flere og flere unge ud som iværksættere. Tal viser, at der aldrig har været flere unge under 25 med eget CVR nr., og rigtig mange drømmer i dag om at have deres eget – enten ved siden af studiet, deres arbejde eller som den eneste og primære beskæftigelse. Men hvordan holder man egentlig styr på ting som moms, arbejdsskadeforsikringer og regnskab, uden at det påvirker ens karakterer?

Det kan vi – TEXTA – måske svare på. Vi og vores 16 ansatte arbejder til dagligt med content marketing, indholdsoptimering og tekstforfatning fra vores kontor i Aarhus. Som virksomhedsejere med progressiv månedlig vækst kæmper vi hver dag med at balancere vores hverdag, så der både er plads til universitetsstudier, egen virksomhed, kærester, venner og familie. I dette blogindlæg vil vi komme med fem gode råd, du kan drage fordel af, hvis du går med planer om at starte din egen virksomhed, mens du læser. Vi håber, du kan bruge dem.

Planlæg din tid

Vi ved det godt. Det første råd er måske noget, din mor godt kunne have fortalt dig, men planlægning er og bliver nøglen til at få det hele til at spille. Uanset om du læser på gymnasiet, universitetet eller noget helt tredje, er det afgørende, at du altid har en plan for, hvordan din dag ser ud. Har du en forelæsning om formiddagen, er det vigtigt, at virksomheden kan sættes på pause i et par timer – du får ikke meget ud af forelæsningen, hvis din opmærksomhed er andetsteds. Gør desuden op med dig selv, hvornår du laver skolearbejde, og hvornår du arbejder i virksomheden.

Det er aldrig en god idé at blande tingene sammen – hverken for dig eller dine kunder, som jo betaler dig for et stykke arbejde. Vær åben over for dine kunder, så de ikke forventer lynhurtig respons eller levering, når du jo egentlig sidder på skolebænken. Er I flere, der har startet noget sammen, kan I med fordel dække hinanden ind, hvis I har forskellige skemaer og tidspunkter for eksaminer.

Afstem forventninger – både med dig selv og dine medejere

TEXTA bestod oprindeligt af fire medejere, men i dag er vi tre tilbage. Hovedårsagen til dette er uden tvivl, at vi ikke var gode nok til at forventningsafstemme, inden vi kastede os ud i livet som iværksættere. Tre af os ønskede at arbejde fuldtid og investere hele overskuddet i vækst, mens nummer fire havde et større behov for løn og mere tid til sine studier. Heldigvis lykkedes det os at gennemføre en ”lykkelig skilsmisse”, hvor alle gik glade derfra.
Det er meget vigtigt, at du, inden du starter, gør op med dig selv, hvad formålet med virksomheden egentlig er. Drømmer du om at supplere SU’en, eller vil du erobre markedet og vækste eksponentielt? Tiltaler valgmulighed 2 dig mest, skal du være indforstået med, at det i større eller mindre grad vil påvirke din skolegang. Selvom vi på nuværende tidspunkt alle har formået at lande fornuftige karakterer, skal vi blankt erkende, at pensum ikke altid får den opmærksomhed, det måske burde. Det er et bevidst valg, som det er vigtigt at afklare, inden du anmoder Erhvervsstyrelsen om et CVR nr. – uanset om du er alene eller sammen med andre.

Prioriter din tid

Desværre er der ikke 48 timer på et døgn, og netop tidsmangel er en af de problemstillinger, der er allerstørst som iværksætter. Den bliver ikke mindre, når man tilmed har studie ved siden af sit iværksættereventyr. Selvom vi er tre ejere i TEXTA, er vi tidspressede hver dag, og det udløser hurtigt komplikationer, når man skal planlægge sin arbejdsdag og få det hele til at gå op i en højere enhed. Et af vores største dilemmaer i forbindelse med at få tid til det hele var, at vi begyndte at nedprioritere studierne, hvorfor der ikke altid blev læst til alle forelæsningerne, og vi sakkede mere og mere bagud i forhold til vores medstuderende. Dette var længe et problem, og det var da ikke før, vi var på 3. semester, at vi måtte indse, at vi skulle finde en anden løsning. Men hvordan får man sådan et regnskab til at gå op, når man er tre studerende på to forskellige studier?

Vores løsning gik ud på, at vi måtte prioritere mellem forelæsningerne. I stedet for at møde op til samtlige forelæsninger valgte vi at fokusere på de fag, der betød mest og var vigtigst ift. at blive forberedt til eksaminerne sidst på semestrene. Det kan måske virke uholdbart helt at nedprioritere et bestemt fag, men man kan nok ikke helt sætte sig ind i, hvor effektivt det faktisk er, før man selv er studerende. Det kræver forberedelse og vedholdenhed, men det har da også vist sig at give pote. I dag får vi alle fine karakterer, og til de forelæsninger og holdtimer vi går glip af, læser vi bare pensum ekstra grundigt.

Find en god studiegruppe, der har forståelse for din virksomhed

En god studiegruppe er guld værd – intet mindre. Igen er det vigtigt at afstemme forventninger og niveau, så eksempelvis et kundemøde ikke kommer i karambolage med en gruppeaflevering. Vær ærlig over for din gruppe, så der ikke opstår konflikter på grund af din virksomhed. Sørg for at overholde jeres aftaler, og lav de opgaver, du får tildelt – samarbejdet kan spare dig for mange timers arbejde om ugen, hvis du bruger gruppen rigtigt.

Husk desuden at adskille de to ting. Når I løser opgaver eller diskuterer pensum, er du studerende, ikke selvstændig. Det er ikke sikkert, at alle har lyst til at høre om den kunde, du snakkede med i går, eller om det seneste regnskab.

Studie og iværksætteri er ikke nødvendigvis en dårlig kombination

Selvom det kan synes selvmodsigende at påstå, at studielivet og iværksætteri ikke er en uoverskuelig kombination, er der dog alligevel nogle klare fordele ved at køre begge dele sideløbende. Mange af de ting, vi lærer på studiet, har vi nemlig aktivt fået gavn af i vores virksomhed. Her kan blandt andet nævnes det forhold, at vi alle læser på studier, der på den ene eller anden måde kan anvendes i livet som selvstændig med områder såsom økonomi, jura og HR.

Dette er en fordel, som mange andre iværksættere ikke får den samme gavn af og erfaring med, og faktisk har det været noget, vi har sparet både ressourcer og penge på. Dertil har vi nydt stor glæde af det netværk og de kompetencer, vi har fået gennem studieforeninger. Her kan i særdeleshed nævnes Studentervæksthus Aarhus, som er en forening for iværksættere, der sideløbende har studie. Dette medlemskab har kun givet os mere blod på tanden, og det giver samtidig en fornemmelse af, at man ikke er alene i den situation, hvor man måske ikke får læst pensum til hver eneste forelæsning.

Man skal således ikke lade sig skræmme af at have meget om ørerne, men i stedet forberede sig på den voksende arbejdsbyrde. Iværksætteri kræver vedholdenhed og hårdt arbejde, og det samme kan siges om studierne. Så vores råd herfra er klart, at man bør tage udfordringen op og give sig i kast med det søde – og hårde – liv som kombineret studerende og iværksætter.

Kommentarer

Kommentarer